V čem se liší černý čaj od zeleného?

Označení čaj je u nás zažité pro všechny nápoje připravené louhováním částí rostlin v teplé vodě. Pijeme jak čaj černý či zelený, tak například čaj ovocný, heřmánkový, lípový apod. V užším smyslu se ovšem čajem míní pouze ten nápoj, k jehož přípravě byla použita rostlina jménem čajovník.

pexels-photo-1043524

 

Čajovník je původně strom, z praktických důvodů se ovšem udržuje ve velikosti keře. Pěstuje se na asijských plantážích, nejvíce v Číně, Indii a Japonsku, existují ale také čaje ázerbájdžánské, japonské, vietnamské, korejské a další. Čajovníkové listy obsahují kofein. Jelikož je zde v jiné formě než v kávovníku, dlouhou dobu si lidstvo myslelo, že se jedná o jinou látku. Proto se kofeinu v čajovníku i dnes někdy říká tein.

Jsou známy tři odrůdy čajovníku: čínský, assámský a indonéský. Mezi neznalými často koluje mylná domněnka, že na odrůdách jsou závislé výsledné druhy čajů. Není to ovšem pravda. Vždyť čajů je mnohem více než pouhé tři! Jejich vůni, barvu a chuť ovlivňuje způsob, jakým je čajovník zpracován.

Základní dělení rozlišuje čaje zelené, černé, tmavé, bílé, žluté a oolongy. Ani zdaleka ovšem nejde tvrdit, že jsou např. všechny zelené čaje stejné. V Číně čaj zpracovávají jinak než v Japonsku či Vietnamu. Pravý gurmán najde rozdíly dokonce i přímo mezi čínskými zelenými čaji. Každý výrobce čaje má své vlastní tradice a tajné postupy, proto je nabídka čajů tak pestrá a rozmanitá.

pexels-photo-734983

Studovat podrobně produkci by bylo na dlouho. Pro začátek stačí znát alespoň základní rozdíl mezi výrobou zelného a černého čaje.

Při výrobě zeleného čaje se lístky po sklizni nechají zavadnout. Poté se zahřejí a vysoušejí. Je možné je také rolovat či jinak zpracovávat, což má vliv na výsledné aroma. Vlastnosti čaje formuje také způsob sušení.

Výroba černého čaje se liší tím, že před sušením dochází k fermentaci. To je biochemická reakce, během které dochází k oxidaci polyfenolů vzdušným kyslíkem. Konkrétní postupy se opět výrobce od výrobce liší a proto je také nabídka černého čaje tak bohatá.

Rozhodně však můžeme konstatovat, že se jedná o naprosto přirozený a přírodní proces, který nás dovede k lahodné chuti černého čaje.

Když už teď víte jaký je rozdíl mezi černým a zeleným čajem, co si ho takhle vychutnat již za pár hodin u Vás doma?

118137-1000x760136120-1000x760